8.A NA OSTRŮVKU
Bývá pravidlem, že se žáci naší školy účastní vzdělávacích programů s ekologickou tématikou pod záštitou ekologického centra Ostrůvek. Ani toto pololetí tomu nebylo jinak, a proto se 8.A v prosinci přesunula přímo na Ostrůvek, aby se strávila dopoledne programem s poněkud záhadným názvem „Neskočíme na špek.“ A ano, potraviny opravdu hrály hlavní roli. Konkrétně „výzkum“, povídání a nakonec i vaření o tom, jak přistupovat k nákupu pokud možno lokálních surovin, neplýtvat a nezatěžovat planetu víc, než je nutné.
Prvním krokem byl průzkum v jedno z místních supermarketů. Žáci rozdělení do skupin zjišťovali, kolik zboží se dováží a odkud, které potraviny jsou lokální, označené značkou kvality nebo regionu, porovnávaly se ceny a složení výrobků. Zjištěné informace pak jednotlivé skupiny prezentovaly ostatním, následovala diskuze na toto téma.
Závěrečný blok pak tvořila návštěva kuchyně, kde si žáci vlastnoručně z předem připravených receptů zkusili vytvořit poměrně netradiční pokrmy. K mání tak byly mini žemlovky z toustovače, bramborová pomazánka, slunečnicové mléko, jednohubky se smaženým tempehem nebo zeleninové smoothie. Při vzájemné ochutnávce pak měli žáci možnost navzájem ocenit své kuchařské umění.